Защо се провалят трейдърите?

провалЗащо толкова много трейдъри се провалят – реалността е, че близо 95% от трейдърите се провалят? Има голяма вероятност и вие да сте били част от тази статистика в даден период от вашето трейдинг пътешествие. Защо е толкова брутална тази статистика – едни губят малка част, други по-голяма част от сметката си, а трети я фалират? Интересното на тази статистика, че тя е всеобхватна – няма значение географската ширина, полът, възрастта, години и интелигентността на трейдърът. Какви са причини толкова много трейдъри да губят парите си? Защо толкова много трейдъри повтарят едни и същи грешки и докато правят тези повтарящи си грешки, губят голяма част от трейдинг капитала си?

В тази статия ще се опитам да опиша 3-те грешки и основни причини за тази брутална статистика – ако се хванете да правите и една от изброените грешки, то вие трябва незабавно да спрете да търгувате и трябва изцяло да фокусирате вашето внимание за нейното отстраняване.

1. Липса на знание

Много трейдъри започват да търгуват форекс пазара с твърде малки или никакви знания – някой базират техните сделки изцяло на решенията на някой друг, а други на техният „усет“. Почти всички губещи трейдъри от „клуб 95%“ нямат дори и базови познания как се чете пазара и какво представлява пазарната психология.

Ако някой няма дори базови познание как да намери структурното ниво(подкрепа/съпротива), то шансовете му за успех клонят към нула. Много трейдъри влизат в сделка на най-неподходящото място – не случайно пазарът толкова пъти достига нивото на техният стоп. Любимото начинание на не малка част от трейдърите е да „ловят“ дъна или върхове – това е сигурен метод да фалирате вашата сметка. Когато някой реши да „лови“ връх, без да има ясен подход за това и без да е наясно къде са намират структурните нива – пазарът почти винаги го наказва.

Когато питате губещ трейдър защо не вложи време и усилия за да научи нужното за да успее в тази индустрия, отговорът, който ще получите – много трудна и тежка работа е. Да трейдинга наистина е свързан с много работа – а коя професия не е свързана с много работа? За да получите диплома от висше училище трябва минимум да вложите 4 години от вашето време – защо някои хора мислят, че с 1-2 месеца демо трейдинг те вече са готови да отварят реална сметка?

За да успеете в трейдинг индустрията и да се превърнете в последователно печеливш трейдър, трябва да имате много дълбоки знания и опит – в противен случай ще продължите да членувате в „клуб 95%“

2. Липса на търговски план

Търговски план е все едно да имате едновременно безопасна мрежа и пътеводна звезда, която ви води в правилната посока. Всеки търговски план е съставена от изключително важна информация – търговска стратегия, риск и парично управление и каква е дневната ви рутина. Търговският план е просто крайният продукт на всеки, който се отдал на процеса да се превърне в печеливш трейдър. Търговският план за всеки трейдър, е като библията за всеки мирянин.

За жалост много трейдъри търгувате без ясен търговски план – без ясни и точни правила. Не са малко и тези, които влизат в сделка на базара на техният „усет“ – това е перфектна формула за фалиране на трейдинг сметка. Когато вие нямате търговски план, все едно стреляте на сляпо – вие няма да знаете къде са вашите грешки и как да ги отстраните. Ако нямате наличен търговски план, вие няма как да се оцените – дали грешките произлизат от вашата психология или просто се отклонявате от правилата на стратегията ви. Ако имате наличен писмен план, то вие ще можете да анализирате проблемите във вашият трейдинг и да ги разрешите.

Ако имате търговски план с положително очакване, то вие трябва да го следвате фанатично – в противен случай ще губите пари. Когато нещата на пазара започнат да стават тежки, мрачни и буреносни именно вашият търговски план ще ви изведе през този период и ще ви отведе отново към пътя на успешния трейдинг.

3. Егото

Не е хубаво чувството когато сте сбъркали или сте в грешка – трудно е да преглътнеш егото си и да си признаеш, че си сбъркал и да продължиш напред. На форекс пазара, твърде много трейдъри стават пристрастени към своята сделка и анализ – много често тези трейдъри се парализират, когато нещата не се развиват по начинът, по който са ги планирали. Те настояват, че са прави въпреки, че пазара им доказва противното – вместо да преглътнат егото си и да признаят, че не са прави( да затворят губещата сделка) – те променят стоповете и след време реализират огромни загуби.

Успешният трейдър винаги знае къде е нивото на неговият стоп и никога не го променя – когато пазарът им покаже, че не са прави, те искат да приемат загубата и да продължат напред. За да си успешен трейдър, винаги трябва да влизаш в сделки с висока вероятност за успех – но и винаги трябва да приемете, че не можете да контролирате посоката на пазара. Когато пазарът направи обратно на заплануваното, това не е грешка – просто всеки успешен трейдър знае, че няма 100% вероятност за посоката. Ако вашата стратегия е с 60% успеваемост, то на всеки 10 сделки вие ще губите по 4-ри – тези 4-ри загуби са част от вероятността. Няма защо да се инатите винаги да печелите, когато знаете, че успеваемостта е 60% – когато реализирате загуба,  не трябва това да накърнява вашето его. Винаги когато влизате в сделка трябва да приемете, че има два изхода – печалба и загуба, и нямате никакъв контрол по кой път ще реши да премине пазарът.

Когато пазарът удари вашият стоп, вие просто трябва да приемете този факт и да продължите напред – да търсите следващата трейдинг възможност.

Александър Дяков

Александър Дяков

Здравейте, казвам се Александър Дяков – професионален валутен трейдър с 11 годишен опит.
Собственик съм на www.protrading.bg, който e структуриран спрямо моят трейдинг стил – използвам силата на структурният трейдинг и напредналите ценови модели.
Александър Дяков

0 responses on "Защо се провалят трейдърите?"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Предупреждение за риск: Търговията на финансовите пазари носи висока степен на риск. Съществува възможност да понесете частична или пълна загуба на първоначално вложените от вас средства. Поради тази причина не трябва да инвестирате пари, които не можете да си позволите да загубите. Моля, уверете се, че сте напълно запознати с евентуалните рискове. Информацията предоставена в сайтът www.protrading.bg, не трябва да се счита като мнение за покупка или продажба на финансови инструменти.
top
© 2017 www.ProTrading.bg

Научи се на езика на пазара!

Изтегли моята безплатна електрнна книга и промени своят трейдинг.