Пазарни часове и трейдинг сесии

пазарни часовеВ следствието на липса на каквото и да централизация, форекс пазара няма работно време. Вие можете да търгувате на форекс пазара 24 часа от Недела 21:00(по Гринуич) до Петък 21:00(по Гринуич) – вие можете да търгувате по всяко време през делниците и да си почивате през уикендите. Трябва да сте наясно, че пазарната ликвидност не е константна по всяко време на денонощието – има периоди от времето когато ликвидността е ниска, а други когато е екстремно висока. Тази статия цели да ви покаже, кога е най-доброто време да търгувате на форекс пазара – пикът е когато Лондонската и Американската сесии се застъпват.

Пазарни сесии

Именно заради своята си природа, пазара е отворен 24 часа, 5 дни в седмицата – винаги ще има поне по една активна търговска сесия – Азиатска, Лондонска и Американска.

Азиатска сесия

азиатска сесия

Азиатската сесия започва, когато се събуди Япония. От предишната статия научихме, че Японската Йена е третата най-търгувана в света, но също така Токио е третият по големина търговски център в света – затова не трябва да ви изненадва какво влияние има Япония, върху азиатската сесия.

Въпреки японската мощ и активността на  другите азиатски икономики, ликвидността на валутния пазар е далече от своя пик. Много пъти  именно в Азиатската сесия се виждат резки пазарни движения – когато ликвидността не е пикова, има повече пазарни движения в двете страни (волатилност).

Лондонска сесия

лондонска сесия

Истинският трейдинг започва, когато отвори Лондон – Лондон се счита, за финансовата столица на света благодарение на своето стратегическо място и заради факта, че почти всички брокери и дилъри са позиционирани в Лондон.

Когато Лондон е отворил, ликвидността достига пикови стойности и точно в такива периоди спредовете са най-ниските.

Обикновено трендовете се определят именно в Лондонска сесия – основната причина е, че големите играчи влизат в пазара и на пазара се вливат големи обеми, това полага основата на дневните трендове.

Американска сесия

Американска сесия

Последната пазарна сесия е Ню Йоркската – Ню Йорк е финансовият център на САЩ и точно там се намира Уол Стрийт. От предишната статия научихме, че американският долар е най-търгуваната валута в света – при отварянето на Ню Йорк, всички големи играчи са на лице на пазара.

Час след като Ню Йорк отваря, Чикагската стокова борса отваря също – когато тази борса отвори, трябва да очаквате пикова пазарна ликвидност сред всички стоки(петрол, злато и т.н.).

Застъпване на пазарни сесии

Застъпване на пазарни сесии

Когато Ню Йорк отвори, Азиатската сесия вече е затворила, но Лондонската все още е отворила – оперира във втората си половина. Именно в този период се случва застъпване между първата половина на американската и втората половина на лондонската сесия. Предполагам, че вече се досещате, че тази огромна пазарна ликвидност ще ни предостави много търговски възможности – и ще сте прави. Застъпването на тези два финансови центъра ни дават много търговски възможности, затова не трябва да изпускаме да трейдваме именно в този период на застъпване.

Ако сте дневен трейдър най-доброто време да търгувате е именно при това застъпване, но трябва да знаете, че самата сесия не е причина да не търгувате през останалото време. Ако например сте swing трейдър, то пазарните сесии няма да са проблем за вас.

April 16, 2016

0 responses on "Пазарни часове и трейдинг сесии"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Предупреждение за риск: Търговията на финансовите пазари носи висока степен на риск. Съществува възможност да понесете частична или пълна загуба на първоначално вложените от вас средства. Поради тази причина не трябва да инвестирате пари, които не можете да си позволите да загубите. Моля, уверете се, че сте напълно запознати с евентуалните рискове. Информацията предоставена в сайтът www.protrading.bg, не трябва да се счита като мнение за покупка или продажба на финансови инструменти.
top
© 2017 www.ProTrading.bg