Къс, дълъг и видове поръчки

Къс, дълъгЦелта на трейдинга е да купите нещо ниско и да го продаде високо и обратното да продаде нещо високо, и да го купите ниско – сигурен съм, че малко ви обърках. Ако се сещате от предишните статии, на форекс пазара вие правите две транзакции едновременно – когато купувате дадена валутна двойка, вие реално купувате една валута, но същевременно продавате другата валута от тази двойка. Благодарение на тази характеристика, на форекс пазара, вие можете да печелите както от покачващи се, така и от спадащи пазари. Ако вложите вашето време и енергия да научите какво е нужно за да сте печеливши на форекс пазара, вие ще виждате възможности на всеки пазар.

В тази статия ще ви покажа разликите между „дълъг“ и „къс“ и какви са видовете поръчки.

Дълъг – ако мислите, че цената на дадена валутна двойка, ще се покачи в бъдещето, вие ще я купите сега и ще я продадете на по-висока цена – купуването се нарича още влизане в „дълга“ позиция или просто „дълъг“. Когато някой каже аз съм дълг в EURUSD, това ще рече, че човекът е купил евро  и е продал американският долар.

Къс – ако смятате, че курсът на дадена валутна двойка ще спадне в бъдещето, вие ще продаде сега на високо, и ще купите след време в ниското – тази продажба, се нарича още къса продажба и просто къс. Когато някой каже аз съм къс(или скъсил) в EURUSD, това ще рече, че човекът е продал евро  и е купил американският долар.

Трябва да запомните, че „дълъг“ или „къс“ е поредният жаргон, който описва купуване или продаване на дадена валутна двойка.

Когато вие отворите сделка, това действие също се нарича и изпълнение на поръчка. Има няколко вида поръчки и всеки брокер предоставя различни видове поръчки – но всички брокери покриват всички базови поръчки. В следващите редове ще ви опиша именно базовите поръчки.

Пазарна поръчка – пазарна поръчка е всяка поръчка, която е изпълнена веднага след създаването си. Ако решите, че точно сега е момента да купите дадена двойка, тогава вие ще създадете пазарна поръчка, и тя ще бъде изпълнена на най-добрата цена. Възможно е да има разминаване между пазарната цена и цената на изпълнение на вашата поръчка – следствие на волатилността.

Лимитирана поръчка – вие можете да поставите лимитирана поръчка за покупка на цена, която е по-ниска от текущата пазарна цена, или можете да поставите лимитирана поръчка за продажба, на цена, която е по-високо от текущата пазарна цена. Лимитираните поръчки се наричат още и отложени – вие отлагате дадена поръчка в бъдещето, и тази поръчка ще бъде изпълнена веднъж когато цената достигне до нивото на вашата поръчка.Нека да ви дам пример, в който ще ви обясня как работят лимитираните поръчки.

Ако текущата цена на EURUSD е 1,1250 и вие искате да продаде еврото на 1,13 защото считате, че тогава цената  ще е надценена, то тогава вие можете да поставите отложена поръчка за продажба на цена 1,1300 – когато цената стигне до 1,13 вие автоматично ще отворите къса поръчка. Обратното е валидно и за покупка, ако смятате, че 1,1200 е добро ниво за покупка, вие ще сложите лимитирана поръчка за покупка на 1,1200.

лимитирани поръчкиИма четири вида лимитирани поръчки

Sell limit – това е отложена поръчка за продажба, над текущата пазарна цена.

Buy limit – това е отложена поръчка за покупка, под текущата пазарна цена.

Sell Stop – това е отложена поръчка за продажба, под текущата пазарна цена.

Buy Stop – това е отложена поръчка за покупка, над текущата пазарна цена.

Стоп поръчка – ролята на стоп поръчката е много важна, ако искате да лимитирате вашата загуба. Ако цената премине дадено ниво, от което насетне вие не искате да търпите повече загуба, вие ще сложите именно на това ниво стоп поръчка. Разговорно тази поръчка се нарича прост – стоп. Това е една от най-важните поръчки, защото ви дава възможност да контролирате вашият риск и колко ще бъде вашата потенциална загуба. Стоп поръчката ще бъде валидна докато вашата сделка не бъде затворена или вие не отмените стоп поръчката.

April 16, 2016

0 responses on "Къс, дълъг и видове поръчки"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Предупреждение за риск: Търговията на финансовите пазари носи висока степен на риск. Съществува възможност да понесете частична или пълна загуба на първоначално вложените от вас средства. Поради тази причина не трябва да инвестирате пари, които не можете да си позволите да загубите. Моля, уверете се, че сте напълно запознати с евентуалните рискове. Информацията предоставена в сайтът www.protrading.bg, не трябва да се счита като мнение за покупка или продажба на финансови инструменти.
top
© 2017 www.ProTrading.bg