Какво е технически анализ?

технически анализАко не сте толкова наясно с макроикономиката и финансовият анализ, и ви е трудно да запомните всички финансови и икономически формули и изчисления и мислите, че фундаменталният анализ е много сложен и не е за вас, то не се притеснявайте – техническият анализ, ще е вашият нов приятел. Техническият анализ е метод за анализиране на ценовото движение на даден финансов инструмент, с цел прогнозиране къде ще бъде цената в бъдещето на този инструмент – този анализ прави бъдещи прогнози на базата на минало ценово движение. Техническият трейдър цели да намери повтарящи се ценови модели, за да извлече печалба от бъдещето ценово движение.

Всички технически трейдъри споделят общото вярване, че всичко, което ти трябва е визуализирано в цената – цената е визуално представяне на взетите действия на всички пазарни играчи. Аз вярвам, че всичко е калкулирано в цената, и за да намерите възможности, трябва да придобиете нужните умения за да анализирате самата ценова графика. Не казвам, че не можете да прогнозирате, ако използвате финансовите и икономическите новини, а просто казвам, че има и друг начин освен фундаменталният анализ, за намиране на търговски възможности.

Техническият анализатор търси определени ценови модели, които имат тенденцията да се повтарят в бъдещето. Основният постулат зад тази теза, е че зад всяко движение стоят хора – пазарни играчи с тяхната психология и емоции. Зад един ценови модел стоят, чисто и просто човешки същества – типичното за нас хората, е че имаме тенденцията да се повтаряме. Именно тази тенденция създава определени ценови модели.

Същността на техническият анализ е пазарната структура – дали пазара е в тренд или в консолидация, нива на структурна подкрепа или съпротива и ценови модели, които показват самото пазарно движение. Много трейдъри, анализират именно по този начин, без да базират своето решение само и единствено на изоставащи индикатори.

Сигурен съм, че сте чували поговорката –„Историята се повтаря“, именно това е основата на техническият анализ. Ако в миналото цената се е отблъснала от дадено ниво на съпротива или подкрепа, то трейдърите внимателно ще наблюдават как цената ще реагира когато отново достигне това ниво. Когато вие придобиете нужните умения, ще можете с лекота да четете ценовата графика и ще намирате тези повтарящи се ценови модела.

Има много методи и подходи за анализиране на цената – някои трейдъри гледат самата структура на отделните кендъли, други отиграват пробивни стратегии. Моят трейдинг подход е изцяло базиран на структурният анализ и напреднали модели – благодарения на тези техники и стратегии, мога да влизам във възможности, където статистическата вероятност е на моя страна.

April 16, 2016

0 responses on "Какво е технически анализ?"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Предупреждение за риск: Търговията на финансовите пазари носи висока степен на риск. Съществува възможност да понесете частична или пълна загуба на първоначално вложените от вас средства. Поради тази причина не трябва да инвестирате пари, които не можете да си позволите да загубите. Моля, уверете се, че сте напълно запознати с евентуалните рискове. Информацията предоставена в сайтът www.protrading.bg, не трябва да се счита като мнение за покупка или продажба на финансови инструменти.
top
© 2017 www.ProTrading.bg