Какво е прайс екшън?

Ценовото действие(price action) е метод, с който анализираме ценовото движение за даден период. Когато трейдърът анализира ценовото движение, той може да види дали пазара е в тренд или в консолидация. Също така може да намери повтарящи се модели, които показват дали тренда ще запази посоката си или ще се промени. Основният постулат в прайс екшън анализът е самото ценово движение – вие нямате нужда да използвате индикатори, за да предвидите какво ще направи цената в бъдеще. Всичко, от което имате нужда е да научите езикът на пазара и да започнете да четете какво ви говори пазарът.

Прайс екшън е повече от достатъчен метод за анализ на ценовото движение, защото всички икономически новини  и събития са калкулирани в цената. Ако дадена новина има положително влияние върху цената на дадена валутна двойка, ние ще видим това проявление като ценово увеличение – щом има увеличение на цената, то поръчките на купувачите са много повече от тези на продавачите. Цената е визуално представяне на взетите действия на пазарните играчи – действията на купувачите ще са с по-голяма тежест, спрямо тези на продавачите. Трябва да запомните, че зад ценовото движение, стоят именно поръчките на пазарните играчи – всичките поръчки на купувачите и продавачите. Когато се научите да четете пазарното движение, вие ще започнете да виждате и действията на пазарните играчи.

Благодарение на прайс екшънът, вие можете да установи дали пазарът се движи в тренд или е в консолидация, след това да намери важни структурни нива (нива на подкрепа и съпротива) и да намери търговска възможност. Когато се приложи правилен прайс екшън анализ, вие можете да намерите възможности с голяма вероятност за печалба – дневни и суинг възможности.

Има няколко клона в прайс екшън анализът – 1) кендълстик формации 2) ценови модели и 3) структурен анализ, където всички решения и възможности се базират върху структурните нива.

Кендълстик форамции

Пин бар формация

Пин бар формация

Това е една от силните формации – представляваща свещ с малко тяло и голям фитил от едната страна. Този фитил, показва силно отхвърляне – ако е от долната страна на тялото на кендълга, то виждаме мечо отхвърляне т.е. пазарът е отхвърлил визията на мечките, ако фитилът е на другата страна всичко е в обратен ред. Най-добрият начин да търгувате пин барове, е да изчакате цената да коригира при наличието на тренд.

Ако влезете по посоката на тренда, то вие ще имате много силен гръб – тренда ще бъде сформиран от големите играчи и техните поръчки. Най-добър сигнал да влезете в тренда е когато цената коригира и създаде пин бар – като в примера по-долу.

Поглъщаща формация

Поглъщаща формация

Втората по-сила формация е поглъщаща – това представлява свещ, която големина изцяло поглъща големината на предишната свещ. Това е сигнал за доминация на едната група над друга – ако поглъщащата свещ е бича, то ние ще видим визуално мощта на купувачите, обратното е валидно и за продавачите.

Има още няколко формации като вътрешен бар, външен бар и т.н., но е важно да знаете, че това са формации, които дават сигнали за влизане в дадена търговска възможност. Тези формации са просто един инструмент, който влиза в нашият анализиращ инструментариум – те ни показват текущо коя група контролира пазара и кога едната или другата група излиза или влиза на пазара. Всяка формация сама за себе си няма стойност, но ако се комбинира с други инструменти(от нашият инструментариум), то вече ние можем да намерим възможности с голяма вероятност за печалба.

Импулсни и корективи вълни

Импулсните и корективните вълни са част от вълновата теория на Елиът, но ние може да ги използваме и в прайс екшън анализът, като допълнителен филтър. Когато разберете каква е разликата между импулсна и корективна вълна, вие ще подобрите вашите шансове. Импулсната вълна се свързва с мощ – големите играчи се намират  в импулсната вълна. Ако в импулсна вълна например се създаде поглъщащ свещ по посока на импулсната вълна това е добър сигнал за силата на импулсната вълна. Ако в края на импулсна вълна се създаде пин бар, това ще се счита като сигнал за изтощение – не е изненадващо да видим след пин бар-а, нова корективна вълна. Характерното на корективните вълни е, че има битка между двете групи и в корективната вълна цари нерешителност. Затова е разумно да избягвате да търгувате корективни вълни – защото поръчките няма да са на ваша страна.

Много трейдъри търгуват именно с помощта на кендълстик формациите защото намират в тях, прост и надежден метод за намиране на търговски възможности с голяма вероятност за печалба.

В следващата статия широко ще застъпя структурният анализ и напредналите ценови модели – като част от прайс екшънът.

April 16, 2016

0 responses on "Какво е прайс екшън?"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Предупреждение за риск: Търговията на финансовите пазари носи висока степен на риск. Съществува възможност да понесете частична или пълна загуба на първоначално вложените от вас средства. Поради тази причина не трябва да инвестирате пари, които не можете да си позволите да загубите. Моля, уверете се, че сте напълно запознати с евентуалните рискове. Информацията предоставена в сайтът www.protrading.bg, не трябва да се счита като мнение за покупка или продажба на финансови инструменти.
top
© 2017 www.ProTrading.bg